KOMPOZIT MATERIALLARNING QOVUSHQOQ-ELASTIK XUSUSIYATLARINI MODELLASHTIRISH - Xolyigitova Mohigul Naim qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Annotatsiya:Uch maqolada kompozit materiallarning qovushqoq-elastik ishonchli modellashtirish masalalari tadqiq qilinadi. Tadqiqotda kompozit materiallarda vaqtga bog'liq deformatsiyalar, yosh-deformatsiya munosabatlari hamda tashkilot yuklamalari ta'sirida qovushqoqlik va elastiklik hissini tahlil qilish. Modellashtirish jarayonida materialning tuzilishi, komponentlar o'zaro ta'siri, geometrik parametrlar va chegaraviy shartlarning mexanik-harakatga ta'siri ko'rib chiqiladi. Olingan manba kompozit konstruksiyalarni qo'llash, qurilish va texnik xavfsizlikni tiklash mumkin.