ОРТОПЕДИК РЕАБИЛИТАЦИЯДАН ОЛДИН ВА СЎНГ КЕКСА ЁШЛИ БЕМОРЛАРДА ОҒИЗ СОҒЛИҒИ БИЛАН БОҒЛИҚ ҲАЁТ СИФАТИНИ OHIP-14 АСОСИДА БАҲОЛАШ - А.Х. Жумаев (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ушбу мақолада ортопедик реабилитацияга муҳтож кекса ёшли беморларда оғиз бўшлиғи соғлиғи билан боғлиқ ҳаёт сифати OHIP-14 валидлаштирилган сўровномаси асосида баҳоланди. Сўровнома протезлашни бошлашдан олдин ҳамда протез(лар) қўйилгандан сўнг 33-кундаги назорат кўриги пайтида ўтказилди. Беморлар гуруҳ ичида ва гуруҳлар ўртасида қиёсий таҳлил қилиниб, жами балллар динамикаси ҳамда ҳаёт сифати даражаси (“яхши”, “қониқарли”, “қониқарсиз”) бўйича тақсимот ўрганилди. Натижаларга кўра, ортопедик даволашдан кейин 1- ва 2-гуруҳларда OHIP-14 жами балллари деярли икки баробар камайиб, ҳаёт сифати баҳоси “яхши” даражага кўтарилди; 3-гуруҳда ҳам ижобий ўзгариш қайд этилган бўлса-да, яхшиланиш миқдори нисбатан камроқ бўлиб, умумий баҳолаш “қониқарли” доирасида қолди. Олинган маълумотлар ортопедик реабилитациянинг клиник самараси билан бир қаторда психоэмоционал ва ижтимоий адаптацияни яхшилашдаги аҳамиятини тасдиқлайди.