Shoira Shams ijodida onamastik birliklar - Jabbarberganova Laylo Ravshanbekovna (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Maqolada zamonaviy o‘zbek she’riyati yorqin namoyandalaridan biri Shoira Shams ijodida onomastik birliklar (antroponimlar, toponimlar, gidronimlar, teonimlar va boshqa o‘ziga xos nomlar) ning qo‘llanilishi, lingvopoetik vazifalari va badiiy-estetik mohiyati tahlil etiladi. Shoiraning she’r va g‘azallarida onomastik birliklar orqali milliy madaniyat, tarixiy xotira, hissiyotlarning chuqurligi, ramziy ma’nolar ifodalanishi ko‘rsatilgan. Tadqiqotda onomastik birliklarning poetik matnda metaforik, alluziv, emotsional va milliy identifikatsiya vositasi sifatidagi o‘rni aniqlanib, ularning Shoira Shams lirikasidagi o‘ziga xos xususiyatlari ochib berilgan. Natijalar zamonaviy o‘zbek adabiyotida onomastikaning badiiy imkoniyatlarini kengaytirishga xizmat qilishi mumkinligini ko‘rsatadi.