“YOSH XIVALIKLAR” TASHKILOTI VA UNING FAOLIYATI TARIXI - Rustamov Jo'rabek Xoliyor o'g'li (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada XX asr boshlarida Xiva xonligi hududida shakllangan “Yosh xivaliklar” tashkilotining paydo bo‘lish omillari, asosiy g‘oyaviy yo‘nalishlari hamda ijtimoiy-siyosiy faoliyati batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida harakatning jadidchilik oqimi bilan uzviy bog‘liqligi, Xiva jamiyatida ma’rifiy va siyosiy islohotlar g‘oyalarini yoyishdagi o‘rni tarixiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, “Yosh xivaliklar” faoliyatining cheklangan bo‘lishiga qaramay, uning milliy uyg‘onish, siyosiy tafakkur va fuqarolik ongining shakllanishidagi ahamiyati asoslab beriladi.