Trips zararkunandasiga qarshi biologik vositalardan foydalanish samaradorligi - Sultonova Sevaraxon Xushnudbek qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola trips zararkunandasiga (Thrips spp.) qarshi biologik vositalardan foydalanish samaradorligini o'rganadi. Tripslar qishloq xo'jaligi ekinlariga, xususan, g'o'za, ukrop, olxo'ri va boshqa o'simliklarga jiddiy zarar yetkazuvchi zararkunandalardir. Maqolada biologik kurash usullari, jumladan, yirtqich hasharotlar (Orius laevigatus, Amblyseius swirskii), nematodalar (Steinernema feltiae) va zamburug'lar (Beauveria bassiana) kabi vositalarning laboratoriya va dala sharoitidagi samaradorligi tahlil qilinadi. O'zbekiston sharoitida g'o'za ekinlarida tripslarga qarshi biologik usullarning qo'llanilishi va ularning hosil yo'qotishlarini 55-60% gacha kamaytirishi haqida ma'lumotlar keltiriladi. Muhokamada ekologik xavfsizlik va iqtisodiy samaradorlik masalalari ko'rib chiqiladi. Xulosada biologik vositalarni uyg'unlashgan kurash tizimida qo'llash bo'yicha takliflar beriladi. Maqola ilmiy adabiyotlar va tajribaviy natijalarga asoslangan bo'lib, qishloq xo'jaligi mutaxassislariga mo'ljallangan.