Xorazm viloyatida yetishtiriladigan danak mevali ekinlarning zararkunandalariga qarshi biologik va kimyoviy vositalarni samaradorligini õrganish - Yõldoshboyeva Jayrona Murod qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Xorazm viloyati O'zbekistonning shimoli-g'arbiy qismida joylashgan bo'lib, qishloq xo'jaligi rivojlangan hudud hisoblanadi. Bu yerda danak mevali ekinlar, xususan, o'rik, shaftoli, olxo'ri va gilos keng tarqalgan. Ushbu ekinlarning hosildorligiga zararkunandalar katta zarar yetkazadi. Maqolada Xorazm viloyatida yetishtiriladigan danak mevali ekinlarning asosiy zararkunandalarini aniqlash, ularga qarshi biologik (masalan, foydali hasharotlar va mikrobiologik preparatlar) va kimyoviy vositalarning samaradorligini o'rganish masalalari ko'rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, biologik usullar ekologik jihatdan xavfsizroq bo'lsa-da, kimyoviy vositalar tezroq ta'sir etadi, ammo ularni integratsiyalash orqali optimal natijaga erishish mumkin. O'rganish Xorazm viloyatining iqlimiy sharoitlarini hisobga olgan holda olib borilgan dala tajribalari va laboratoriya tahlillariga asoslangan. Ushbu ish qishloq xo'jaligi mutaxassislariga zararkunandalarga qarshi kurashda samarali strategiyalarni taklif etadi.