ГЛИКЕМИК БОШҚАРУВ МЕХАНИЗМЛАРИ ВА “ANTIDIABETOL” ФИТОКОМПОЗИТИНИНГ КЛИНИКА–ЭКСПЕРИМЕНТАЛ САМАРАДОРЛИГИ - Сумбула Исмоилова (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Аннотация: Мақолада диабетнинг патогенезидаги асосий метаболик ўзгаришлар, гликемик бошқарув механизмлари ҳамда фитотерапиянинг диабетологиядаги илмий ва амалий аҳамияти чуқур таҳлил қилинган. Халқаро ва маҳаллий адабиётлар таҳлили асосида фитонутриентлар инсулин сигналлашувини фаоллаштириши, оксидланиш стрессини пасайтириши, эндотелиал дисфункцияни тиклаши ва яллиғланиш каскадларини камайтириши асосланган. “Antidiabetol” фитокомпозити диабет моделларида гипогликемик, антиинфламатор ва иммуномодулятор таъсир кўрсатиши билан ажралиб туради. Мақола фитотерапиянинг диабет метаболикасини комплекс бошқаришдаги илмий-амалий имкониятларини очиб беради.