Maktabgacha ta’lim tarbiyalanuvchilariga ekologik ta’lim berishda STEAM yondashuvining integrativ modeli: nazariy asos, amaliy tajriba va tahlil - Ergashova Ro’zigul To’lqin qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu tadqiqot 5–6 yoshdagi 76 nafar maktabgacha ta’lim tarbiyalanuvchilariga ekologik ta’limni STEAM yondashuvi asosida berish samaradorligini aniqlashga qaratilgan. 6 haftalik tajriba davomida bolalarning ekologik tafakkuri, kuzatuvchanligi, muammoli vaziyatlarga munosabati, loyihaviy faoliyati va ekologik xulq-atvori baholandi. Natijalarga ko‘ra, STEAM integratsiyasi ekologik tushunchalarning shakllanish tezligini 2–3 barobar oshirgan; amaliy ko‘nikmalar 43% ga, ekologik xulq-atvor esa 47% dan 78% gacha yuksalgan. Tadqiqot ekologik ta’limning integrativ-nazariy asoslari, eksperimental dastur, diagnostik natijalar hamda maktabgacha ta’lim muassasalari uchun metodik tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.