AEROKOSMIK TASVIRLARNI OBYEKTGA ASOSLANGAN TASVIR TAHLILI (OBIA) USULI ORQALI TAHLIL QILISH VA BAHOLASH - Hakimov Yaxshimurod Erkinboy o‘g‘li; Yakubov Gayrat Zaidovich (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ushbu tadqiqotda Xorazm viloyati, Urganch tumani hududida qishloq xo‘jaligi yerlarini obyektga asoslangan tasvir tahlili (OBIA) usuli yordamida tasniflash metodikasi ishlab chiqildi va amaliy jihatdan qo‘llanildi. Tadqiqot jarayonida ko‘p spektrli kosmik tasvirlar asosida tasvir segmentatsiyasi amalga oshirilib, hosil bo‘lgan obyektlar spektral va geometrik xususiyatlari bo‘yicha tahlil qilindi. Klassifikatsiya jarayonida NDVI vegetatsiya indeksi hamda qo‘shimcha qoidaviy (rule-based) yondashuvlardan foydalanildi. Natijada hudud to‘rtta asosiy sinfga — VEGETATSIYA maydonlari, bo‘sh yerlar, shaharsozlik hududlari va gidrografik obyektlarga ajratildi. Tadqiqot natijalarining aniqligi xatoliklar matritsasi (confusion matrix) asosida baholanib, umumiy aniqlik darajasi 87% dan yuqori ekanligi aniqlandi. Olingan natijalar OBIA usulining qishloq xo‘jaligi yerlarini aniqlash va monitoring qilishda yuqori samaradorlikka ega ekanligini ko‘rsatadi hamda ushbu yondashuv irrigatsion agro-landshaftlarni masofadan zondlash ma’lumotlari asosida tahlil qilishda muhim ahamiyat kasb etadi.