Miya ritmlarining paydo bo‘lishi va ularning tashqi signallar bilan o‘zaro ta’siri - Zuhra Yusupova Olim qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda miya ritmlarining (neyronal osillyatsiyalar) paydo bo‘lish mexanizmlari, ularning asosiy turlari hamda tashqi signallar (sensor stimullar, ritmik ta’sirlar) bilan o‘zaro ta’siri batafsil ko‘rib chiqilgan. Miya ritmlari neyronlarning sinxronlashgan elektr faolligi natijasida yuzaga keladi va ular markaziy nerv tizimining integrativ faoliyatini, kognitiv jarayonlarni, uyqu-tuyg‘o sikllarini va adaptatsiyani ta’minlaydi. Tezisda miya ritmlarining paydo bo‘lishi inhibitiv-eksitativ tarmoqlar, talamokortikal halqalar va gippokampal mexanizmlar orqali tushuntirilgan. Tashqi signallar ritmlarni desinxronizatsiya qilishi, entrain qilishi (sinxronlashtirishi) yoki modulyatsiya qilishi mumkinligi ko‘rsatilgan. O‘zbek va xalqaro adabiyotlar asosida tahlil qilingan natijalar neyrofiziologiya, nevrologiya va psixofiziologiya sohasida amaliy ahamiyatga ega. Tezis hajmi kengaytirilgan holda, ilmiy asoslangan va takliflar bilan yakunlangan.