ADABIY MATNLARNI MASHINA TARJIMASIDA USLUBIY MUAMMOLAR - Usmonova Dona Satvoldiyevna; Rajabova Niginaxon Raxmatullayevna (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Sun’iy intellektning jadal rivojlanishi mashina tarjimasi sifatini sezilarli darajada yaxshiladi va uni kundalik hamda professional faoliyatda keng qo‘llaniladigan vositaga aylantirdi. Biroq, badiiy matnlarni tarjima qilishda uning samaradorligi hali ham cheklangan. Ushbu maqolada mashina tarjimasining uslubiy muammolari, xususan, metafora, ohang, muallif uslubi va madaniy nozikliklarni saqlash masalalari tahlil qilinadi. Mashina va inson tomonidan bajarilgan tarjimalarning sifat jihatidan solishtirilishi shuni ko‘rsatadiki, sun’iy intellekt asosiy ma’noni yetkaza olsa-da, chuqur uslubiy va emotsional qatlamlarni to‘liq ifodalay olmaydi. Maqolada badiiy tarjima talqin qilish va ijodkorlikni talab qilishi, bu esa hozirgi sun’iy intellekt imkoniyatlaridan tashqarida ekanligi ta’kidlanadi.