Ma’lumotlarlarni tahlil qilish va raqamli bugalteriiya - Dilshodov Abrorjon Dilshodbek o’g’li; Kamoliddinova Durdona Ilhomjon qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy iqtisodiyot sharoitida ma’lumotlarni tahlil qilish texnologiyalari va raqamli buxgalteriya tizimlarining o‘zaro integratsiyasi hamda ularning korxona moliyaviy faoliyatini boshqarishdagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotda katta hajmdagi moliyaviy ma’lumotlarni yig‘ish, qayta ishlash va tahlil qilish jarayonlarida raqamli buxgalteriya vositalaridan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, buxgalteriya hisobini avtomatlashtirish, moliyaviy hisobotlarning aniqligi va shaffofligini oshirish, inson omili ta’sirini kamaytirish hamda tezkor boshqaruv qarorlarini qabul qilishda analitik yondashuvning roli tahlil etilgan. Maqolada raqamli buxgalteriyada qo‘llaniladigan ma’lumotlarni tahlil qilish usullari, jumladan statistik tahlil, prognozlash, vizualizatsiya va intellektual tahlil (data mining) vositalarining samaradorligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ma’lumotlar tahliliga asoslangan raqamli buxgalteriya tizimlari korxonalarning moliyaviy barqarorligini ta’minlash, risklarni oldindan aniqlash va resurslardan samarali foydalanishga xizmat qiladi. Maqola natijalari buxgalteriya hisobi, moliyaviy tahlil va raqamli transformatsiya sohasida ilmiy-amaliy tadqiqotlar olib boruvchi mutaxassislar uchun amaliy ahamiyatga ega.