KUBIZM ELEMENTLARI VA DESIGN THINKING ASOSIDA KOMPOZITSIYA O‘QITISH: VIZUAL TAFAKKUR VA RANG SEZGIRLIGINI OSHIRISH MODELI - Panayeva Maloxat Muminovna; Olimova Hamida Alisher qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Annatatsiya. Mazkur maqolada kubizmning ko‘p rakursli tasvir tamoyillari asosida kompozitsiyani o‘qitishning zamonaviy pedagogik modeli yoritiladi. Tadqiqotda kubizmning tasviriy san’atdagi nazariy asoslari hamda uning san’at ta’limidagi didaktik imkoniyatlari tahlil qilinadi. Kompozitsiyani o‘qitish jarayonida Design Thinking metodologiyasi, raqamli texnologiyalar (grafik tabletlar va dasturlar), generativ sun’iy intellekt vositalari, e-portfel va kompetensiyaga asoslangan baholash integratsiyasi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari kubizm elementlarini zamonaviy pedagogik texnologiyalar bilan uyg‘unlashtirish o‘quvchilarning vizual tafakkuri, fazoviy fikrlashi va rang sezgirligini rivojlantirishda samarali ekanligini ko‘rsatadi. Shuningdek, generativ AI’ni ijodiy yordamchi sifatida qo‘llashning imkoniyatlari va cheklovlari tahlil qilinadi.