Oʻgʻuznoma” eposi — Xorazm vohasida shakllangan turkiy siyosiy va ma’naviy tafakkurning manbai sifatida - Ro‘ziboyev Polvon Ataxon o‘g‘li (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Oʻgʻuznoma eposining tarixiy ahamiyati hamda unda ifodalangan siyosiy va ma’naviy qarashlar Xorazm vohasi tarixiy taraqqiyoti bilan bog‘liq holda tahlil qilinadi. Asarda Oʻgʻuzxon timsoli orqali ilgari surilgan markazlashgan davlat tuzish, el birligi, adolatli boshqaruv, harbiy qudrat va hududiy yaxlitlik g‘oyalari turkiy davlatchilik tafakkurining muhim mezonlari sifatida yoritiladi. Tadqiqot jarayonida epos mazmuni Xorazm vohasida shakllangan siyosiy an’analar va tarixiy tajriba bilan qiyosiy tahlil qilinadi. Natijada “Oʻgʻuznoma” nafaqat badiiy yodgorlik, balki turkiy siyosiy va ma’naviy tafakkurning shakllanish jarayonini aks ettiruvchi konseptual manba ekanligi asoslab beriladi. Maqola turkiy davlatchilik g‘oyalarining tarixiy ildizlarini aniqlash hamda milliy o‘zlikni anglash jarayonini chuqurroq tadqiq etishga xizmat qiladi.