KORPORATIV SHARTNOMA TUSHUNCHASI VA MOHIYATI - Nurmuhamadov Tohirjon To`lqinjon o`g`li (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Muallif mazkur maqolani korporativ shartnoma tushunchasi va uning mohiyatini tahlil qilishga bag’ishlagan. Ushbu maqolada korporativ shartnoma tushunchasining qonunchilikdagi aks etishi, uning mohiyati, belgilari va turlari tahli qilinadi. Korporativ shartnomaning odatiy fuqarolik-huquqiy shartnomalardan farqlari aniq ko‘rsatib beriladi, uning korporativ boshqaruv tizimidagi o‘rni va ahamiyati ochib beriladi. Shuningdek, korporativ shartnomaning tor va keng ma’noda huquqiy tabiati, ya’ni konseptual jihatlari, ushbu turdagi shartnomalarni tuzishning zaruriyati, asosiy xusuiyatlari, korporativ nizolarni oldini olish va ularni hal qilishdagi roli, investorlarning huquqlarini himoya qilishda samaradorligiga e’tibor qaratiladi. Maqolada, shuningdek, O‘zbekiston qonunchiligida va xalqaro tajribada korporativ shartnomalarning tartibga solinishiga qiyosiy yondashuv ham taqdim etiladi. Korporativ shartnomalarni tuzish va amal qilish jarayonidagi muammolar, shuningdek ularning korporativ madaniyat va etika rivojiga ta’siri haqida xulosa va takliflar keltiriladi.