ESHITISHIDA NUQSONI BO‘LGAN O‘QUVCHILARNING TASVIRIY FAOLIYATINI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK ASOSLARI - Jumanazarova Gullola Yoqubjanovna; Xushnazarova Muqaddas Baxtiyor qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada eshitishida nuqsoni bo‘lgan o‘quvchilarning tasviriy faoliyatini rivojlantirish masalasi zamonaviy maxsus pedagogika va inklyuziv ta’lim nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqotda tasviriy faoliyatning (rasm chizish, ranglar bilan ishlash, kompozitsiya yaratish) eshitishida cheklovlari mavjud bolalarning kognitiv, emotsional va kommunikativ rivojlanishiga ta’siri yoritiladi. Eshitishida nuqsoni bo‘lgan o‘quvchilar uchun vizual idrok va kinestetik tajribaning yetakchi ahamiyatga ega ekanligi asoslanadi hamda tasviriy faoliyat ularning ichki kechinmalarini ifodalash, atrof-muhitni anglash va ijtimoiy moslashuv jarayonlarida muhim vosita sifatida qaraladi. Maqolada maxsus pedagogik sharoitlarda tasviriy faoliyatni tashkil etish, o‘qituvchining metodik yondashuvi va didaktik materiallardan foydalanish masalalari ilmiy-nazariy jihatdan izohlanadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tasviriy faoliyat eshitishida nuqsoni bo‘lgan o‘quvchilarning shaxsiy rivoji, ijodiy tafakkuri va o‘z-o‘zini ifodalash qobiliyatini rivojlantirishda samarali pedagogik vosita hisoblanadi.