MEHRIBONLIK UYLARI TARBIYALANUVCHILARI BILAN OILAVIY BOLALAR UYLARI TARBIYALANUVCHILARI: IJTIMOIY-PSIXOLOGIK VA RIVOJLANISH FARQLARI - Xudaybergenova Dilorom Zafarovna (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqola mehribonlik uylari (institutional care) tarbiyalanuvchilari va oilaviy bolalar uylari (family-based care) tarbiyalanuvchilari o‘rtasidagi asosiy farqlarni ko‘p qirrali nuqtai nazardan tahlil qiladi. Tadqiqot butun dunyodagi va O‘zbekiston sharoitidagi mavjud adabiyotlarni tizimli ko‘rib chiqish, ijtimoiy, psixologik va rivojlanish omillarini solishtirish bo‘yicha amalga oshirildi. Maqolada bolalarning ijtimoiy moslashuvi, psixologik farovonligi va oilaviy tuzilma taʼsiri kabi asosiy o‘zgaruvchilar yig‘ma tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, oilaviy turmush sharoitida o‘sayotgan bolalar psixologik farovonlik, ijtimoiy qobiliyatlar va mustaqil hayotga moslashishda ko‘proq ijobiy natijalarga ega bo‘lishadi, mehribonlik uylari tarbiyalanuvchilari esa ko‘pincha ijtimoiy murakkabliklar va resurs yetishmovchiligi kabi omillarni boshdan kechiradi. Ushbu topilmalar bolalarni tarbiyalash siyosatini takomillashtirish uchun muhim ildiz omillarni aniqlashga yordam beradi.