KOBALT BIRIKMALARINING ORGANIZMGA TOKSIK TA’SIRI - A.K.ESHCHANOVA (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada kobalt (Co) va uning birikmalarining inson organizmi hamda atrof-muhitga ta’siri ilmiy manbalar asosida keng yoritilgan. Kobaltning og‘ir metall sifatidagi toksikologik xususiyatlari, uning biosferadagi tarqalish manbalari, ekologik, kasbiy, oziq-ovqat va tibbiy yo‘llar orqali organizmga tushish mexanizmlari batafsil tahlil qilingan. Maqolada kobalt nanozarrachalarining o‘simliklar, tuproq va suv tizimlariga salbiy ta’siri, shuningdek, ortopedik implantlar natijasida Co va Cr ionlarining to‘qimalarda yuzaga keltiradigan yallig‘lanish, oksidlovchi stress va immun reaksiyalar haqidagi ilmiy ma’lumotlar keng ko‘lamda bayon etilgan.