RAQAMLI AXBOROTLAR VA MATNNI QAYTA ISHLASHNING ASOSIY TAMOYILLARI - Ibodullayeva Shahzodabonu (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola raqamli axborotlar va matnni qayta ishlashning nazariy va amaliy asoslarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Maqolada raqamli axborot tushunchasi, uning xususiyatlari va asosiy shakllari, shuningdek, matnni raqamli formatda qayta ishlash tamoyillari tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada axborotlarni kodlash, uzatish, saqlash va qayta ishlash jarayonlaridagi samaradorlikni oshirishning asosiy yo‘llari, algoritmik yondashuvlar va texnologik vositalar ko‘rib chiqiladi. Matnda nazariy asoslar bilan bir qatorda amaliy misollar keltirilib, raqamli axborotlar bilan ishlashning zamonaviy texnologiyalari, shu jumladan tabiiy tilni qayta ishlash, ma’lumotlarni indekslash va qidiruv algoritmlari ham tahlil qilinadi. Maqola axborot texnologiyalari va kompyuter fanlari sohasidagi ilmiy tadqiqotlar uchun foydali qo‘llanma vazifasini bajaradi.