Genetik va anatomik o'zgarishlar o'rtasidagi bog'liqlik - Odiljonova , Nozimaxon (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Genetika va anatomiya o‘rtasidagi bog‘liqlik biologiyaning asosiy tamoyillaridan birini tashkil etadi: genotip (organizmning genetik ma'lumoti) uning fenotipi (tashqi ko‘rinishi va tuzilishi)ni belgilaydi. Bu munosabat "markaziy dogma" (DNK → RNK → Oqsil) orqali amalga oshadi, bunda genlar kodlangan oqsillar organizmning rivojlanishi, o‘sishi va tuzilishini boshqaradi. Anatomik xususiyatlar – suyaklar shakli, miya tuzilishi, a'zolar joylashishi – barchasi genlar tomonidan nazorat qilinadi va irsiy belgilardir.