SE МИКРОЕЛЕМЕНТОЗИДA ОҚ КAЛAМУШЛAР ТИМУСИ ЛИМФОИД ТУЗИЛМAЛAРИНИНГ МОРФОФУНКЦИОНAЛ ЎЗГAРИШЛAРИ - Турдиев М.Р (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Тадқиқотда 6 ва 9 ойлик ёш давридаги оқ зотсиз каламушлар тимуси тўқималарининг гистологик тузилиши, ҳужайравий таркиби ҳамда функционал фаоллиги таҳлил қилинди. Натижалар шуни кўрсатдики, алиментар селен етишмовчилигида ушбу аъзода паренхима-строма мувозанатининг бузилиши, лимфоид тўқима морфометрик кўрсаткичлари ва лимфоид ҳужайралар сонининг камайиши аниқланди. Бу ўзгаришлар иммун жавобнинг пасайиши ва организмнинг ҳимоя қобилиятининг сусайиши билан намоён бўлди