Kuzgi javdar (Secale cereale L.) donining oziqaviy qiymati va inson salomatligiga ta’siri - Ibadullayeva Maftuna Umirbek qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Ushbu ishda javdar (Secale cereale L.) donining oziqaviy qiymati hamda uning inson salomatligiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot davomida javdar tarkibidagi biologik faol moddalar, xususan, tolalar, ularning fizik-kimyoviy xususiyatlari va organizmga ta’siri tahlil qilingan. Javdar tolalarining suvni yuqori darajada ushlab turish xususiyati natijasida to‘yinganlik hissini oshirishi va vazn nazoratida muhim rol o‘ynashi aniqlangan. Tadqiqot natijalari javdar doni va undan tayyorlangan mahsulotlarning inson salomatligini mustahkamlashda muhim oziq manbai ekanligini ko‘rsatadi hamda ularni kundalik ratsionga keng joriy etish zarurligini ta’kidlaydi.