Bachadon bo‘yni saratonining metastazlanishini davolash xususiyatlari - Abdurahimova Y.A. (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Bachadon bo'yni saratoni (BBS) dunyodagi eng keng tarqalgan xavfli o'smalardan biri bo'lib, jinsiy a'zolar saratonining barcha shakllarining 60-80 foizini tashkil qiladi va bachadon tanasi saratonidan keyin ayol jinsiy a'zolarining malign o'smalari orasida ikkinchi o'rinda turadi. Jahon statistikasi natijalari shuni ko'rsatadiki, ayollardagi barcha o'smalarning 1/3 qismi va ko'krak bezi saratonidan keyin o'smalarning 16%ini tashkil qiladi. Bachadon bo'yni saratonining maksimal darajasi 45-55 yoshdagi ayollarning ijtimoiy faol guruhida qayd etiladi. Shu bilan birga, kasallikning yoshga bog'liq ko'rsatkichlarini tahlil qilish reproduktiv yoshdagi 40 yoshgacha bo'lgan yosh ayollar orasida 29 yoshgacha bo'lgan maksimal kasallanish darajasi bilan BBS holatlari ko'payganligini ko'rsatadi.