Shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim texnologiyalari asosida yuqori sinf o‘quvchilarida kommunikativ kompetensiyani shakllantirish mexanizmi - Matchanova Sanobar Matqurbonovna (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim texnologiyalari (person-centered education) asosida yuqori sinf (10-11-sinflar) o‘quvchilarida kommunikativ kompetensiyani shakllantirishning nazariy asoslari, mexanizmlari va amaliy usullari ko‘rib chiqiladi. Shaxsga yo‘naltirilgan yondashuv o‘quvchining individual xususiyatlari, qiziqishlari va rivojlanish darajasini hisobga olgan holda ta’lim jarayonini tashkil etishga asoslanadi. Bu yondashuv kommunikativ kompetensiyani (nutqiy muloqot, tinglab tushunish, ifodalash, dialog va hamkorlik qobiliyatlari) rivojlantirishda faol metodlar (o‘yinlar, muammoli vazifalar, guruh ishlari, case-study) orqali samarali natijalarga erishish imkonini beradi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, shaxsga yo‘naltirilgan texnologiyalar yuqori sinf o‘quvchilarining muloqot qobiliyatlarini oshirishda, o‘ziga ishonchni mustahkamlashda va ijtimoiy moslashuvda muhim rol o‘ynaydi.