O‘ZBEK QADIMIY ISMLARIDA MIFOLOGIK VA DINIY MOTIVLAR - Allaberganova Rayxon Olimovna (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek qadimiy ismlarida uchraydigan mifologik va diniy motivlarning shakllanishi, semantik xususiyatlari, tarixiy-madaniy ildizlari va lingvokulturologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda turkiy mifologiya, totemistik qarashlar, kosmogonik tasavvurlar hamda islomiy an’ana asosida yuzaga kelgan antroponimlar ilmiy jihatdan yoritiladi. O‘zbek nomlash tizimida sakral, himoyaviy va ramziy ma’nolar ustuvor bo‘lib, ular xalqning dunyoqarashi va e’tiqod tizimini aks ettirishi asoslab beriladi.