IQLIM O‘ZGARISHINING MILLIY IQTISODIYOT TARMOQLARIGA TA’SIRI VA MOSLASHUV MEXANIZMLARI - Abdurahmonov Eldorbek (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Iqlim o‘zgarishi global iqtisodiy rivojlanishning eng muhim xavf omillaridan biri sifatida namoyon bo‘lmoqda. So‘nggi o‘n yilliklarda global haroratning oshishi, ekstremal ob-havo hodisalarining ko‘payishi, muzliklarning erishi va suv resurslarining qisqarishi milliy iqtisodiyotlarning barqaror rivojlanishiga jiddiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) hisobotlariga ko‘ra, global haroratning sanoatlashuvdan oldingi davrga nisbatan 1,1–1,2°C ga oshishi iqtisodiy tizimlarga sezilarli zarar yetkazmoqda[1]. Iqlim o‘zgarishining iqtisodiy oqibatlari qishloq xo‘jaligi, energetika, sanoat, transport, moliya tizimi va mehnat bozorida sezilarli namoyon bo‘ladi. Shu bois mazkur muammoni o‘rganish makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlash va uzoq muddatli iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirish nuqtayi nazaridan muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi.