TARJIMADA EKVIVALENTLIK MUAMMOSI VA UNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Otabekova Navbahor Vohidovna (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Ushbu maqola tarjimashunoslikda markaziy o‘rin tutuvchi ekvivalentlik muammosini va unga nisbatan shakllangan zamonaviy yondashuvlarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda ekvivalentlik tushunchasining nazariy asoslari, uning leksik, grammatik, semantik, pragmatik va funksional turlari yoritiladi. Shuningdek, tarjima jarayonida ekvivalentlikka erishishda yuzaga keladigan asosiy muammolar, xususan, madaniy tafovutlar, milliy realiyalar, frazeologik birliklar va kontekst omilining ta’siri ko‘rib chiqiladi. Maqolada zamonaviy tarjimashunoslikda ilgari surilgan dinamik, kommunikativ va kognitiv yondashuvlar asosida ekvivalentlikning moslashuvchan va funksional xarakterga ega ekanligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari tarjima amaliyotida ekvivalentlikni qat’iy moslik emas, balki kommunikativ maqsadga yo‘naltirilgan jarayon sifatida talqin qilish zarurligini ko‘rsatadi.