Муттасил шоли ва навбатлаб экиш тизимларида қўлланилган минерал ўғитлар меъёрларини шолининг лаборатория шароитида униб чиқиш қуввати ҳамда униб чиқиш даражасига таъсири. - Қаюмова Камола Исломовна; Иминов Абдували Абдуманнобович; Равшанов Бекзод Қурбонович (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Шолининг “Искандар” навини донини лаборатария шароитида униб чиқиш қуввати ва униб чиқиш даражасига муттасил шоли ва навбатлаб экиш тизимларида қўлланиладиган минерал ўғитлар меъёрларини таъсир этганлиги аниқланди. Шолини муттасил етиштиришда назорат, органик ўғит сифатида гўнг (40 т/га) ҳамда минерал ўғит (N150 P120 K100 кг/га) қўлланилган вариантларда лаборатория шароитида униб чиқиш қуввати ўртача 94,0-95,2% ни, униб чиқиш даражаси эса 96,2-97,0 % ни, навбатлаб экишнинг 1:1, соя: шоли тизимида минерал ўғитларнинг N50 P120 K100, N100 P120 K100, N150 P120 K100 кг/га меъёрлари қўлланилганда эса униб чиқиш қуввати ўртача 91,3-97,7% ни, униб чиқиш даражаси эса 95,3-98,7 % ни ташкил этганлиги аниқланди.