LISONIY HAMJAMIYAT. IJTIMOIY KOMUNIKATIV TIZIM - Ahmadova Laylo (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada lisoniy hamjamiyat va ijtimoiy-kommunikativ tizim tushunchalari sotsiolingvistika nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Til jamiyat hayotida nafaqat aloqa vositasi, balki ijtimoiy birdamlik va madaniy o‘zlikni ifodalovchi muhim omil sifatida talqin etiladi. Lisoniy hamjamiyatlar turli miqyosda – davlat, shahar, muassasa yoki oila doirasida shakllanib, o‘ziga xos kommunikativ ehtiyojlarni qondiradi. Maqolada ko‘p tillilik, til kodlari va subkodlarning funksional taqsimoti, rasmiy va norasmiy muloqot shakllari misollar orqali yoritiladi. Shuningdek, globallashuv sharoitida kichik lisoniy hamjamiyatlar va tillarni saqlab qolish masalasining dolzarbligi asoslab beriladi.