MOTOR YONILG‘ILARI UCHUN EKOLOGIK TOZA YANGI PRISADKALAR SINTEZI - Ahmadov Muhammadali Azamat oʻgʻli; Abduraimov Bahtiyor (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Bugungi kunda transport sohasining jadal rivojlanishi motor yonilg‘ilariga bo‘lgan talabni keskin oshirmoqda. Shu bilan birga, yonilg‘ilarning atrof-muhitga salbiy ta’siri, zaharli chiqindilar, atmosferaning ifloslanishi va inson salomatligiga tahdid masalalari dolzarb muammoga aylanmoqda. An’anaviy motor yonilg‘ilarining samaradorligini oshirish maqsadida qo‘llaniladigan ko‘plab prisadkalar ekologik jihatdan xavfli bo‘lib, yonish jarayonida zararli moddalar ajralishiga sabab bo‘ladi. Mazkur maqolada motor yonilg‘ilari uchun ekologik toza, biologik parchalanadigan va kam zaharlilikka ega bo‘lgan yangi avlod prisadkalarini sintez qilish masalalari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida organik kislorodli birikmalar, o‘simlik xomashyosi asosidagi bioaktiv moddalardan foydalanish, shuningdek, ularning yonish jarayoniga ta’siri, detonatsiya barqarorligi va chiqindi gazlar tarkibiga ta’siri yoritib beriladi.