Rangshunoslikni batik darslariga integratsiyalash orqali badiiy idrokni rivojlantirish - Kenjayeva Umida Rajabovna (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annatatsiya : Maqolada maktab o‘quvchilarini batik san’atida ijodiy yondashuvga o‘rgatishning metodik asoslari tahlil qilinadi. Batik texnologiyasi mato yuzasiga bo‘yoq, mum yoki boshqa himoya vositalari yordamida turli naqsh va kompozitsiyalar yaratish jarayonini o‘z ichiga oladi. Ushbu san’at turi o‘quvchilarning badiiy tafakkurini, rang uyg‘unligi va kompozitsiya bilan ishlash ko‘nikmalarini shakllantirishda muhim vosita hisoblanadi. Tadqiqotda ijodiy yondashuvni rivojlantirishda loyiha ishlari, amaliy mashg‘ulotlar, ko‘rgazmali tahlil va refleksiya metodlarining samaradorligi yoritilgan. Shuningdek, mashg‘ulotlarda milliy naqsh va ramzlarni yaratish jarayonida o‘quvchilarning estetik didini, milliy merosga hurmat tuyg‘usini va san’atga bo‘lgan qiziqishini oshirishga qaratilgan pedagogik yondashuvlar tahlil qilinadi.