XALQARO SAVDODA PROTEKSIONIZM SIYOSATINING O‘ZBEKISTON EKSPORT SALOHIYATIGA TA’SIRI - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola xalqaro savdoda proteksionizm siyosatining O‘zbekiston eksport salohiyatiga ta’sirini ilmiy tahlil qiladi va mamlakatning global bozorlar bilan integratsiyasi sharoitida uning ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyatini yoritadi. Tadqiqot proteksionizm siyosati orqali tariflar, kvotalar, import cheklovlari va boshqa bojxona mexanizmlari orqali ichki ishlab chiqaruvchilarni qo‘llab-quvvatlash, ishlab chiqarish tarmoqlarini himoya qilish va iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash mexanizmlarini o‘rganadi. Shu bilan birga, maqolada proteksionizm siyosatining eksport salohiyatiga ikki tomonlama ta’siri — qisqa muddatda ichki ishlab chiqaruvchilarni himoya qilish va uzoq muddatda xalqaro raqobatbardoshlikni rivojlantirish ehtiyoji — tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, O‘zbekiston eksportini oshirish va iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash maqsadida proteksionizm siyosati va erkin savdo mexanizmlarini uyg‘unlashtiruvchi strategik yondashuv zarur.