YOSH SPORTCHILARDA SIYDIK YO‘LLARI JAROHATLARI: KAM O‘RGANILGAN KLINIK KUZATUVLAR - Boboraximov Ilhom Murodullayevich (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya Yosh sportchilarda siydik yo‘llari jarohatlari kam o‘rganilgan, ammo ularning klinik ahamiyati va salomatlikka ta’siri katta. Ushbu jarohatlar odatda musobaqalar, mashg‘ulotlar yoki jismoniy faollik davomida yuz beradi va asosan siydik pufagi, uretra va buyraklarni qamrab oladi. Jarohatlar ko‘pincha asimptomatik kechishi mumkin, ammo ularni e’tiborsiz qoldirish siydik yo‘llari infeksiyalari, hematuriya, surunkali og‘riqlar va sport faoliyatining cheklanishiga olib keladi. Maqolada yosh sportchilarda siydik yo‘llari jarohatlari epidemiologiyasi, klinik xususiyatlari, diagnostikasi, profilaktikasi va davolash usullari tahlil qilinadi. Shu bilan birga, mavzu bo‘yicha mavjud bo‘lgan klinik kuzatuvlarning yetarli emasligi ta’kidlanadi.