TISH PLOMBALARIDA QO‘LLANILADIGAN MATERIALLARNING ALLERGIK REAKSIYALARI - Baxodurov Botirxon Nodir oʻgʻli; Norova Mavjuda Baxodurovna (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
ANNOTATSIYA: Tish plombalarida qo‘llaniladigan zamonaviy materiallar stomatologik amaliyotda keng qo‘llanilmoqda. Biroq ushbu materiallarning ayrim komponentlari bemorlarda mahalliy yoki tizimli allergik reaksiyalarni keltirib chiqarishi mumkin. Ushbu maqolada plombalovchi materiallarning tarkibi, ular bilan bog‘liq bo‘lgan allergik holatlar, diagnostika usullari va oldini olish choralari tahlil qilinadi. Ayniqsa, metakrilat, epoksi smolalar, amalgama tarkibidagi simob kabi moddalar allergen sifatida qayd etilgan. Maqolada allergik reaksiyalarning klinik belgilari, stomatolog tomonidan to‘g‘ri material tanlovi va bemor xavfsizligini ta'minlash yo‘llari keng yoritiladi.