SANOAT CHIQINDILARINING ATROF-MUHITGA TA’SIRI VA ULARNI QAYTA ISHLASH MUAMMOLARI - Abdurashidova Shabbona (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada sanoat chiqindilarining atrof-muhitga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri, ularning turlari, shakllanish sabablari va ekologik xavfsizlikka tahdidi keng yoritilgan. Muallif sanoat chiqindilarining havoni, suvni va tuproqni ifloslantirishdagi o‘rni, inson salomatligiga ta’siri hamda ularni qayta ishlashning ilmiy-amaliy asoslarini tahlil qiladi. Shuningdek, chiqindisiz texnologiyalarni joriy etish, “yashil iqtisodiyot” konsepsiyasini rivojlantirish va sanoat korxonalarida ekologik monitoring tizimini kuchaytirish bo‘yicha takliflar ilgari surilgan. Maqola O‘zbekistonda sanoat chiqindilari muammosini hal etish yo‘nalishida olib borilayotgan islohotlar va xalqaro tajriba asosida yozilgan.