ATMOSFERADAGI IQLIM O‘ZGARISHLARI VA ULARNING EKOLOGIK OQIBATLARI - Abdurashidova Shabbona (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada iqlim o‘zgarishlarining global va mintaqaviy darajadagi sabablari, ularning ekologik, iqtisodiy va ijtimoiy oqibatlari keng tahlil qilingan. Muallif tomonidan iqlim o‘zgarishining asosiy manbalari, issiqxona gazlari emissiyasi, inson faoliyatining atmosfera tizimiga ta’siri ilmiy dalillar asosida bayon etilgan. Maqolada, shuningdek, O‘zbekistonda kuzatilayotgan iqlim o‘zgarishlari, cho‘llanish, suv tanqisligi va qishloq xo‘jaligi mahsuldorligining pasayishi misolida tahlil olib borilgan. Iqlim o‘zgarishining salbiy oqibatlarini kamaytirish, ekologik barqarorlikni ta’minlash hamda “yashil iqtisodiyot” tamoyillarini joriy etish bo‘yicha taklif va tavsiyalar keltirilgan. Shu bilan birga, xalqaro hamkorlik va ekologik madaniyatning iqlim siyosatidagi o‘rni haqida fikr yuritilgan. Maqola natijalari iqlim o‘zgarishi sohasida ilmiy va amaliy qarorlar qabul qilish uchun asos bo‘la oladi.