Nigella sativa hosildorligiga ekish muddatlari va fosporli o‘g‘itlarning tasiri - Sabirova , Malika (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Nigella sativa ya’ni qora ziraning dorivor va ziravorlik xususiyatlari tarkibidagi organik moddalar bilan bog‘liq. Uning tarkibidagi turli xil biologik faol moddalarning miqdori asosan ekish muddatlari va o‘g‘itlar ya’ni fosforning ta’siri bilan hamoxangdir. Ushbu maqolada qora ziraning hosildorlik ko‘rsatkichlariga ekish muddatlari va fosforning ta’siri o‘rganilgan. Qora zirani yetishtirish va yuqori hosil olishda ekish muddatlari va fosfor muhim ahamiyatga ega bo‘lib, ular o‘simlik tarkibidagi efir moyi va yog‘ miqdoriga sezilarli ravishda ta’sir ko‘rsatgan.