KONCHILIK KORXONALARIDA EKOLOGIK XARAJATLARNI BOSHQARISH VA ULARNING IQTISODIY SAMARADORLIKKA TA’SIRI - Kurbanova Mehriniso Nematjanovna (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Mazkur tezisda konchilik korxonalarida ekologik xarajatlarni boshqarish va ularning iqtisodiy samaradorlikka ta’siri tahlil qilinadi. Konchilikda chang-gaz chiqindilari, suv resurslari, chiqindilarni saqlash, rekultivatsiya, ekologik monitoring va ESG talablariga moslashish xarajatlari mahsulot tannarxi hamda korxonaning investitsion jozibadorligiga bevosita ta’sir qiladi. Tadqiqotda ekologik xarajatlar faqat majburiy sarf emas, balki uzoq muddatli risklarni kamaytiruvchi, ishlab chiqarish barqarorligini oshiruvchi va yashil moliyalashtirishga yo‘l ochuvchi strategik boshqaruv vositasi sifatida asoslanadi.