EKOLOGIK LOYIHALAR ASOSIDA TADQIQOTCHILIK KOMPETENSIYASINI SHAKLLANTIRISH - Fayziyev Muhammad Shukrulloyevich (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Mazkur maqolada ekologik loyihalar asosida ta’lim oluvchilarda tadqiqotchilik kompetensiyasini shakllantirishning pedagogik, metodik va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim tizimida ekologik muammolarning keskinlashuvi yoshlarning ekologik madaniyati, ilmiy tafakkuri va mustaqil tadqiqot olib borish ko‘nikmalarini rivojlantirishni dolzarb masalaga aylantirmoqda. Shu nuqtai nazardan ekologik loyihalar o‘quvchilarning kuzatish, muammo aniqlash, ma’lumot to‘plash, tahlil qilish, ilmiy xulosa chiqarish hamda innovatsion yechimlar ishlab chiqish kompetensiyalarini rivojlantirishda samarali vosita sifatida namoyon bo‘ladi. Maqolada loyiha asosida o‘qitish texnologiyalarining afzalliklari, ekologik ta’limning integrativ xususiyatlari, tadqiqotchilik kompetensiyasining tarkibiy qismlari hamda ekologik loyihalarning ta’lim jarayonidagi ahamiyati ilmiy-nazariy asosda yoritilgan. Shuningdek, ekologik loyihalarni tashkil etish bosqichlari, amaliy faoliyat natijalari va innovatsion yondashuvlar haqida fikr yuritilgan.