Miya to‘lqinlari (alfa, beta, gamma) va tashqi chastotalar o‘rtasidagi dinamik o‘zaro ta’sir mexanizmlari - Zuhra Yusupova Olim qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Ushbu tezis miya to‘lqinlari (alfa 8–12 Gs, beta 12–30 Gs, gamma 30–100 Gs va undan yuqori) va tashqi chastotalar (auditor, vizual, elektromagnit yoki akustik stimullar) o‘rtasidagi dinamik o‘zaro ta’sir mexanizmlarini tahlil qiladi. Neyron entrainmentsi (sinxronlashuvi), chastota kuzatuvchi javob (FFR – frequency following response), auditor steady-state response (ASSR) va faza-amplituda bog‘lanishi kabi asosiy mexanizmlar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, tashqi chastotalar (masalan, binaural beats, isoxronik tonlar yoki 40 Gs gamma stimulyatsiyasi) miya osillatsiyalarini modulyatsiya qilishi mumkin, bu kognitiv funksiyalarni yaxshilash, stressni kamaytirish va nevrodegenerativ kasalliklarda (Altsgeymer) terapevtik qo‘llanish imkonini beradi. O‘zbekistonlik nevrofiziologiya va musiqa terapiyasi tadqiqotlariga asoslanib, mahalliy kontekstda qo‘llash takliflari berilgan.