Raqamli Infratuzilma uchun Cross-Chain Xavfsizlik Arxitekturasi: Relayer Validator Nazorati va Anomaliya Monitoringi - Xaitbayev Azizbek Pirnazarovich; Rustamova Dilshoda Islomxo‘ja qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Cross-chain bridge’lar (qulflash va yaratish, yo`q qilish va chiqarish) turli blokcheynlar o‘rtasida aktiv almashinuvini ta’minlaydi, ammo relayer/validator va trust assumptions sababli qo‘shimcha xavflarni keltirib chiqaradi. Ushbu tezisda bridge uchun tahdid modeli qisqacha yoritilib, anomaliya aniqlash orqali shubhali tranzaksiyalarni erta aniqlash va xavfni kamaytirish choralarini (nazorat, cheklovlar, verifikatsiya) qo‘llash yondashuvi bayon etiladi.