XXI ASR TALABLARI ASOSIDA TALABALARNI BOZOR MUNOSABATLARIGA MOSLASHTIRISH STRATEGIYALARI - Baxtiyorova Umida Ulug‘bek qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada XXI asr sharoitida talabalarni bozor munosabatlariga moslashtirishning nazariy-metodologik asoslari va ustuvor strategiyalari tahlil qilingan. Globallashuv, raqamli iqtisodiyot va innovatsion taraqqiyot sharoitida mehnat bozori talablari tubdan o‘zgarayotgani asoslab berilgan. Tadqiqotda kompetensiyaviy yondashuv, inson kapitali nazariyasi va ta’lim hamda ishlab chiqarish integratsiyasi masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, zamonaviy mehnat bozorida talab etiladigan ko‘nikmalar tahlilida World Economic Forum hisobotlari hamda ta’lim sifatini baholash va uni iqtisodiy ehtiyojlar bilan uyg‘unlashtirish bo‘yicha Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) tavsiyalariga tayanilgan. Maqolada talabalarda raqobatbardoshlik, tadbirkorlik, raqamli savodxonlik va mustaqil fikrlash qobiliyatlarini shakllantirish orqali ularni bozor munosabatlariga samarali moslashtirish yo‘llari asoslab berilgan.