KLASSIK PEDAGOGIK G‘OYALARNI MODERNIZATSIYA QILISHDA KOMPETENSIYAVIY VA SHAXSGA YO‘NALTIRILGAN YONDASHUVLAR - Sanoyeva Mohigul Odil qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada klassik pedagogik g‘oyalarni zamonaviy ta’lim tizimi sharoitida modernizatsiya qilish masalasi kompetensiyaviy va shaxsga yo‘naltirilgan yondashuvlar asosida tahlil etiladi. Jumladan, Yan Amos Komenskiy, Iogann Genrix Pestalotssi va Konstantin Dmitriyevich Ushinskiy kabi klassik pedagoglar tomonidan ilgari surilgan tabiiylik, onglilik, tarbiya va ta’lim birligi, shaxs kamolotiga qaratilgan g‘oyalarning mazmun-mohiyati ochib beriladi. Tadqiqotda ushbu klassik qarashlarning bugungi kompetensiyaviy ta’lim paradigmasi bilan uyg‘un jihatlari aniqlanib, ularni zamonaviy ta’lim muhitida qayta talqin qilish imkoniyatlari ko‘rsatib o‘tiladi. Shuningdek, shaxsga yo‘naltirilgan yondashuvning ta’lim jarayonida o‘quvchining individual xususiyatlari, qobiliyati va ehtiyojlarini inobatga olishdagi ahamiyati ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqolada klassik pedagogik merosni innovatsion texnologiyalar va kompetensiyaviy modellar bilan integratsiya qilish orqali ta’lim samaradorligini oshirish, o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, ijodkorlik va ijtimoiy faollikni rivojlantirish mumkinligi xulosalanadi. Tadqiqot natijalari ta’lim nazariyasi va metodikasini takomillashtirishga xizmat qiladi.