Ingliz va o‘zbek tillarida idiomatik ifodalarni tarjima qilish va perifrazalashning usullari - Temirova Bibixonim Inatullo qizi; Iroda Juraeva (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezis ingliz va o‘zbek tillaridagi idiomatik ifodalarni tarjima qilishda perifrazaning rolini va usullarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Idiomlar badiiy matnda o‘ziga xos ma’no, stilistik ohang va madaniy kontekstni ifodalaydi, shuning uchun ularni tarjima qilishda nafaqat leksik, balki pragmatik va stilistik jihatlar ham muhim hisoblanadi. Tadqiqot doirasida ingliz tilidagi tanlangan idiomatik birikmalar va ularning o‘zbek tilidagi tarjimalari tahlil qilinadi, perifrazaning turli strategiyalari – sinonimik almashtirish, eksplicitizatsiya, adaptatsiya va kompensatsiya – o‘rganiladi. Tezis natijalari tarjima jarayonida idiomatik ifodalarni to‘g‘ri va tabiiy shaklda uzatishning metodologik asoslarini ochib beradi.