Talabalarning o’quv faolivatlarida vazifalarni bajarishni kechiktirishning (prokrastinatsiyaning) psixologik xususiyatlari - Amanova Mahfuza Aminboy qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Talabalarning o'quv faoliyatida vazifalarni bajarishni kechiktirish (prokrastinatsiya) psixologik xususiyatlari mavzusi zamonaviy ta'lim psixologiyasida muhim o'rin tutadi. Ushbu tezisda prokrastinatsiyaning talabalar orasida tarqalishi, uning psixologik sabablari (masalan, o'ziga bo'lgan ishonchsizlik, mukammallik talabi, qo'rquv va emotsional regulyatsiya muammolari), ta'siri (akademik muvaffaqiyatsizlik, stress, depressiya va jismoniy salomatlik buzilishlari) hamda uni bartaraf etish yo'llari ko'rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari asosida prokrastinatsiyaning og'ir va engil shakllari farqlanadi, shuningdek, talabalar uchun tavsiyalar beriladi. Tezisning maqsadi – prokrastinatsiyaning psixologik mexanizmlarini tushuntirish va uning oldini olish strategiyalarini taklif etish.