Turistik klasterlarni shakllantirishda xalqaro tajriba va O‘zbekiston amaliyoti - Matsapayeva , Xilola (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada turistik klasterlarni shakllantirish jarayoni, uning nazariy asoslari va amaliy mexanizmlari yoritilgan. Xalqaro tajribada turizmni rivojlantirishda klaster yondashuvining afzalliklari, jumladan, hududiy turizm tarmoqlarini integratsiyalash, xizmatlar sifatini oshirish hamda raqobatbardoshlikni kuchaytirish omillari tahlil qilingan. Shuningdek, O‘zbekiston amaliyotida turizm klasterlarini yaratish bo‘yicha olib borilayotgan islohotlar, davlat dasturlari va mintaqaviy loyihalar misolida ularning samaradorligi ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot natijalari turistik klasterlarning iqtisodiy o‘sishga, yangi ish o‘rinlari yaratishga va hududiy turizm salohiyatini oshirishga xizmat qilishi mumkinligini tasdiqlaydi.