SOYA YETISHTIRISHDA AGROTEXNIK TADBIRLARNING AHAMIYATI - Sobirova Mohinur Zokirjon qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada soya yetishtirishda agrotexnik tadbirlarning ahamiyati, ularning hosildorlikka, ekin o‘sish sur’atlariga va resurslardan samarali foydalanishga ta’siri tahlil qilinadi. Soya o‘simligi – yuqori oqsil va yog‘ tarkibiga ega bo‘lgan dukkakli ekin bo‘lib, u oziq-ovqat, yem-xashak, bioyoqilg‘i va sanoat uchun muhim xom ashyo hisoblanadi. Maqolada agrotexnik tadbirlarning asosiy yo‘nalishlari – sifatli urug‘lik tanlovi, tuproqni ishlash, o‘g‘itlash, sug‘orish, begona o‘t va zararkunandalarga qarshi kurash hamda almashlab ekish tizimining ilmiy asoslangan metodlari yoritiladi. Shuningdek, zamonaviy resurs tejovchi texnologiyalarning (tomchilatib sug‘orish, biostimulyatorlar, agrodrone nazorati) qo‘llanilishi natijasida hosildorlik oshganligi amaliy misollar bilan asoslanadi. Maqola soya yetishtirishning texnologik yondashuvlari orqali barqaror qishloq xo‘jaligiga erishish imkoniyatlarini ochib beradi.