O‘QITUVCHINING ROLINI SUN’IY INTELLEKT BILAN TO‘LDIRISH: BOSHLANG‘ICH SINF TABIAT FANLARI DARSIDA YANGI O‘QITUVCHILIK KOMPETENSIYALARI - Mamarajabova Yulduz Chorshanbi qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Maqolada boshlang‘ich sinf tabiat fanlari darslarida sun’iy intellekt (AI) texnologiyalarining o‘qituvchi faoliyatiga integratsiyasi, pedagogik jarayonni optimallashtirishdagi roli va yangi o‘qituvchilik kompetensiyalarining shakllanishi tahlil etiladi. AI vositalari o‘qituvchining ishini almashtirmasdan, balki uni to‘ldiruvchi, qo‘llab-quvvatlovchi mexanizm sifatida ko‘riladi. Sun’iy intellekt yordamida darslarni individuallashtirish, o‘quvchilarning faoliyatini monitoring qilish, interfaol mashg‘ulotlarni yaratish hamda real-vaqt tahlil asosida pedagogik qaror qabul qilish imkoniyatlari yoritilgan. Yangi kompetensiyalar sifatida o‘qituvchining raqamli savodxonligi, AI asosida dars dizaynini tuzish, ma’lumotlarni tahlil qilish va refleksiv yondashuv keltirilgan.