Batik texnikasi orqali o‘quvchilarda sabr-toqat va mehnatsevarlikni tarbiyalash - Kenjayeva Umida Rajabovna (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annatatsiya : Maqolada batik texnikasi orqali maktab o‘quvchilarida sabr-toqat va mehnatsevarlik kabi fazilatlarni shakllantirishning pedagogik ahamiyati tahlil qilinadi. Batik — matoga bo‘yoq, mum yoki boshqa himoya vositalari yordamida naqsh va bezak yaratish jarayoni bo‘lib, u o‘quvchilarda diqqat, qat’iyat va mukammallikka intilish ko‘nikmalarini rivojlantirishga xizmat qiladi. Tadqiqotda batik mashg‘ulotlarida o‘quvchilarning ijodiy faoliyati orqali sabr-toqatni oshirish, har bir detalni puxta bajarishga odatlantirish, mehnatsevarlik va intizomni shakllantirish metodlari yoritilgan. Shuningdek, batik texnikasi o‘quvchilarda badiiy tafakkur, rang uyg‘unligi va kompozitsiya bilan ishlash ko‘nikmalarini rivojlantirish, milliy naqshlar va ramzlarni ijodiy talqin qilish orqali ma’naviy-estetik tarbiyani kuchaytirishda muhim vosita ekanligi ko‘rsatiladi.