JADIDCHILIK HARAKATI VA UNING O‘RTA OSIYO MA’NAVIY UYG‘ONISHIDAGI O‘RNI - Akramjonova Muhlisa Ikromjon qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada XIX asr oxiri va XX asr boshlarida shakllangan jadidchilik harakatining O‘rta Osiyo xalqlari, ayniqsa, o‘zbek xalqi tarixiy-ma’naviy hayotidagi roli va ta’siri tahlil qilinadi. Jadidlarning zamonaviy tafakkur, ilg‘or ta’lim tizimi, matbuot va milliy o‘zlikni anglash borasidagi xizmatlari ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy, Munavvar qori Abdurashidxonov, Abdulla Avloniy, Fitrat, Cho‘lpon kabi jadidlarning ijtimoiy-siyosiy va madaniy faoliyati yoritilib, ularning g‘oyalari bugungi kun uchun ham ahamiyatli ekani ko‘rsatiladi.